De groote peel

Groote Peel en omgeving

Het kampeerterrein is gelegen aan de rand van het huidige natuurreservaat 'De Groote Peel'. In vroegere tijden was de Peel een bijna ondoordringbaar moeras. In deze waterrijke natuur is hoogveen ontstaan dat door de lokale bevolking als brandstof werd gebruikt. In latere tijden werd er op grote schaal turf gewonnen. Pas rond 1930 werd het gebied rond de boerderij ontgonnen en omgezet in grazige weiden en vruchtbare akkers. 

 

Natuurrijkdommen: één van de beste vogelgebieden van Nederland

Behalve als Natuurmonument en Nationaal Park wordt het hoogveengebied `De Groote Peel' vanwege het belang voor watervogels tevens aangeduid als `Wetland'. Het staat bekend als één van de beste vogelgebieden van Nederland. In dit gebied van ca. 1350 hectaren zijn ruim 260 vogelsoorten waargenomen en daarnaast een grote rijkdom aan libellen en vlinders. 

 

Let op ! Grote delen van De Groote Peel zijn gesloten tijdens trek- en broedseizoen. 

Vanwege de belangrijke functie voor vogels zijn grote delen ontoegankelijk tijdens:

- het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juli;

- het trekseizoen van 15 oktober t/mt 30 november

Het betreft onder meer de ingang vanaf het kampeerterrein. Nabij het buitencentrum zijn het hele jaar door wandelingen te maken van 2 tot 12 kilometer. 

 

Buitencentrum De Pelen en Museum Klok & Peel

 

Buitencentrum De Pelen (Moostdijk 15 te Ospel) is de uitvalsbasis voor uw ontdekkingstocht door De Groote Peel. Hier vindt u vele beschrijvingen van fiets- en wandeltochten. Voor de kinderen zijn er ontdekkingskoffertjes met vangnet, vergrootglas enz. te huur. 

 

Het musuem Klok & Peel biedt een interessante blik op de eeuwenoude klokkengieterscultuur van Asten en daarnaast op de natuur van heden en verleden in en om De Groote Peel. 

 

Andere natuurgebieden in de omgeving

Naast De Groote Peel vindt u op fietsafstand verschillende andere mooie natuurgebieden met een cultuurhistorisch interessant verleden. Zo is de uitgestrekste Strabrechtse Heide bij Someren een prachtig fietsgebied en is de hoogveenontginning Deurnesche Peel/Mariapeel met de schilderachtige dorpjes Helenaveen en Griendtsveen zeker een bezoek waard. 

 

Het omringende landschap met bossen, akkers, velden, plassen en heide laat zich goed verkennen door een fijnmazig netwerk van fiets- wandel- en ruiterroutes.